Albin

Jag brinner för frågor som gäller feminism, människors utveckling, och mental och fysisk hälsa.

Om mig
Jag studerar ett program i Filosofi, Ekonomi & Politik på Stockholms Universitet , tränar och tävlar i CrossFit, är nyutbildad massör samt arbetar som personlig tränare och Strength and Conditioning coach. Älskar kaffe, sol, musik, film, kunskap sci-fi, popcorn, att vara naken och böcker. Saker jag inte står ut med: Machokultur, sexism, rasism, marsipan, musikaler (gäller ej Disney förstås), idiotiska normer, och icke-evidensbaserade fakta.

 Visste du att
En glassort jag aldrig kan vara utan när jag väljer kulglass är vaniljglass. Jag måste alltid ha MINST en kula vanilj, oberoende av andra sorter. När jag var liten var det bästa jag visste att ta tre kulor vanilj, oavsett hur många smaker det fanns att välja mellan.

 #MyPStory
Jag fick min diagnos när jag var 5 år. Jag har för mig att jag hade haft halsfluss en längre tid samt gjorde en vaccinering, strax därefter, vilket antagligen var det som triggade igång min sjukdom. Jag tänkte inte alltför mycket på det just då, annat än att jag tyckte att det var oerhört besvärligt med salvor/krämer och klåda. Det var i senare ålder som jag märkte att mina fläckar gav upphov till blickar och kommentarer. Som liten (såsom jag minns det) var jag väldigt fri. Jag brydde mig inte så mycket om vad andra tyckte utan gjorde det jag tyckte var roligt och var så som jag ville vara. Någonstans i tidiga tonåren eller några år dessförinnan så blev jag dock mer uppmärksam på vad andra tyckte och tänkte, och den eviga jakten, som jag aldrig tror vi till fullo avslutar, på tillhörighet och att passa in inleddes.

Jag blev mer uppmärksam på blickar och kommentarer och i och med det så tror jag att min känsla av frihet försvann lite. Jag blev mer medveten om klädval och saker såsom skolidrott och besök till badhus blev helt plötsligt något jag fasade inför. Känslan av att vara annorlunda höll i sig, från mellanstadiet, vidare till högstadiet. Jag var länge något av en ensamvarg som gärna isolerade mig, antingen i böcker eller i träning. När jag började gymnasiet fick jag påbörja en ny typ av behandling med biologiska läkemedel som hade god effekt på mig, vilket gjorde att min gymnasietid faktiskt var ganska så förskonad från allvarligare besvär även om jag var tvungen att byta läkemedelstyp några gånger, då de tappade i effekt. Jag bröt mig ur min bubbla som ensamvarg (även om den biten till viss del alltid kommer att vara en del av min person) och hittade en balans mellan att vara social och utåt, och att bara vara ensam. Efter att jag slutat gymnasiet ville jag pröva ett liv utan läkemedel, vilket innebar att jag även prövade på klimatvård, som hade mycket goda effekter. Tyvärr är dock min psoriasis för kraftig för att det ska räcka på egen hand, och efter en hel del tunga perioder med att försöka hitta rätt typ av behandling har jag idag hittat en behandlingsform som jag tycker fungerar tillräckligt bra för att jag ska må bra, och min psoriasis ligger på en nivå jag kan hantera själv.

Sjukdomen kommer och går och man blir ständigt utmanad, dels med sin självkänsla men också rent praktiskt, att utföra behandlingar på rätt sätt och ta hand om sin hud. Idag känner jag dock hur min resa har stärkt mig enormt som person, dels min självkänsla och min karaktär, men också format just den jag är, och jag är väldigt nöjd med vem den personen är idag. Det finns inget ont som inte för något gott med sig kan tyckas klyshigt, men jag har märkt, efter en tung krisperiod där sjukdomen tagit överhand har jag alltid till slut tagit mig ur det och formats av det, till en ännu starkare individ. Även om sjukdomen såklart inte är något jag skulle önska någon, skulle jag inte välja bort att ha fått den från första början då jag antagligen varit en helt annan Albin idag än den jag är

Jag har också en mycket positiv syn på framtiden och livet. Jag vill leva mycket hela tiden och upptäcka nya sidor av mig själv, lära mig nya saker, träffa nya människor och besöka nya platser. Angående min sjukdom ser jag också positivt på framtiden. Psoriasis är ett hett forskningsämne och nya behandlingsmetoder upptäcks hela tiden!

 Jag är ambassadör för att
Jag vill bidra till en kultur där det är socialt accepterat för alla att prata om sina känslor oavsett ålder, kön eller annan tillhörighet. Jag hoppas också kunna bidra till en ökad medvetenhet om psoriasis som folksjukdom, sprida kunskap och förståelse hos de som kanske inte är bekanta med sjukdomen, för att på så sätt göra det lättare för oss som är drabbade av den att prata om den. Sen vill jag givetvis bidra till att peppa alla med psoriasis att våga leva sina liv just så som de vill och följa sina drömmar!

Jag tycker det är intressant att lyssna på andras erfarenheter och delar gärna med mig av tips eller råd, om jag kan! Det är viktigt att våga lätta på sina känslor, och försöka prata om det, extra mycket för män, där jag vet att det ofta kan råda en kultur där det inte är lika accepterat att prata om självkänsla, sorg eller att man mår dåligt. Jag tycker det är extra viktigt att vi vågar bryta dessa normer, vågar öppna upp hos för varandra och

Följ mig gärna på instagram _lejonkungen, eller skicka mig ett meddelande via FB om du behöver prata, om vad som helst!

 

Snabba Fakta
Ålder: 22
Bostadsort: Stockholm
Sjukdom: Psoriasis
Följ mej:
@_lejonkungen
Albin tipsar

- Ta hand om dig själv. Hitta glädje i rörelse, vad det nu än kan vara som du trivs med! Dans, tyngdlyftning, gymnastik, volleyball eller CrossFit! Våga prova nya saker, var inte rädd för att misslycka. Ät mat som får dig att må bra och bli stark. Var kritisk till naturläkemedel och ”alternativ forskning och fakta”. Det finns många som vill tjäna pengar på din jakt efter ett bättre mående. Prioritera dig själv och försök hitta en balans mellan att göra det du vill just nu, och att göra det du vet att du kommer må bra av långsiktigt. Det kan vara sådant som att försöka prioritera sömn, undvika överkonsumtion av alkohol eller tobak eller annat! Våga klä av dig på sommaren. Bada naken. Ha sex, men var ansvarsfull, både mot dig själv och din/dina partners. Tillåt dig att vara fri.