Emma W

Mitt namn är Emma och jag är 22 år och bor i Halmstad tillsammans med min sambo Dennis. Just nu jobbar jag som servitris men jag har planer på att börja plugga igen. När jag inte jobbar gillar jag att träna, umgås med vänner, familj eller min sambo.

Visste du att jag älskar mode och skönhet och jag hade velat jobba med något inom just det ämnet. Jag tycker även om att resa och jag har en lista på länder som jag vill bocka av innan jag blir gammal.

#MyPStory
Jag fick min psoriasis när jag var ca 10 år. Jag minns det inte så väl för då var den rätt så milt. Dessutom har även min mamma psoriasis och hon fanns då vid min sida och lärde mig vad det var.

Första gången jag sökte vård för min psoriasis var när jag var 17 år, då fick jag ett jättestort skov. Hela min kropp var täckt med små ilskna röda fläckar. Jag greps av panik. Då mådde jag inte så bra psykiskt heller. Jag hade mycket problem med skolan som påverkade mig negativt. Det var precis innan sommaren och då blev jag ännu mer stressad, men som tur var fick jag hjälp tillslut. Jag fick solljusbehandling på sjukhuset. Det hjälpte faktiskt. Två år senare fick jag ett till skov. Det var precis innan balen och studenten. Även då var jag stressad psykiskt, över att skolan snart var över.

Jag har nu lärt mig att stress är något som utlöser min psoriasis och att mitt välmående är viktigare än något annat, mår jag inte bra så mår inte min psoriasis bra, helt enkelt. Sommaren 2016 fick jag chansen att åka på klimatvård. Det har förändrat mitt liv radikalt och jag är så glad att jag fick den möjligheten. Jag fick träffa andra människor som också lever med psoriasis. Jag slapp känna mig ensam och annorlunda. Resan gjorde mig inte bara starkare, jag fick även vänner för livet. Att åka på klimatvård är helt klart en av de bästa sakerna jag har gjort.

Jag är ambassadör för att jag vill öka kunskapen om psoriasis. Jag vill att alla ska veta att ung med psoriasis finns, att vi finns här för att hjälpa barn och ungdomar. Ingen där ute ska behöva känna sig ensamma. Jag vill även att det ska vara lika villkor för alla, vart du än bor i landet.

Snabba Fakta
Ålder: 22
Bostadsort: Halmstad
Sjukdom: Psoriasis
Följ mej:
@emmajosefiinas Nouw.com/emmawadsten
Emma W tipsar

Mitt bästa tips när du känner dig torr och hela kroppen kliar är att ta ett bad fullt med olja i, smörj dig sedan rikligt med mjukgörande efteråt. Man kan även äta D-vitamin i kapslar.