Emma W

FAKTA
Ålder: 21
Bodstadsort: Halmstad
Sjukdom: Psoriasis

Vad gör du?
Just nu jobbar jag på Tylösand Hotel som servitris. Jag har planer på att börja plugga men jag har ännu inte bestämt mig för vad.
Vad gillar du att göra på fritiden?
På min fritid tycker jag om att resa och att se nya ställen, umgås med familj och vänner, fota och att blogga.
Har du psoriasis?
Ja, jag har haft psoriasis sedan jag var ca 10 år.
Hur har din sjukdom påverkat ditt liv?
Jag har känt mig väldigt annorlunda och ensam när jag var yngre. Jag har alltid tyckt att jag är konstig som har haft psoriasis. Jag visste ingen annan (förutom min mamma) som hade psoriasis.  Jag har nog alltid dolt sjukdomen. För att det var ”enklare”. Jag slapp på så vis berätta för alla vad det var. Detta har fått mig att må väldigt dåligt psykiskt. Jag har i vissa stunder känt mig äcklig, till exempel när min psoriasis varit som värst.  Stress är en av de största bovarna för min psoriasis. När jag känner mig stressad eller är ledsen så träder mina fläckar fram och de blir fler och fler. För det blir en ond cirkel. Får jag fler fläckar så blir jag stressad över det också. Sjukdomen kan på så vis påverka mitt arbetsliv, jag borde inte stressa och därför kan jag nästan inte ha ett jobb som har högt tempo eller är stressigt.
Det är inte förrän nu på senare tid som jag har lärt mig acceptera min psoriasis. Nu när jag fått lära känna så många andra som också lever med psoriasis. Man slipper känna sig ensam eller konstig.
Upplever du att du fått stöd från vården?
Ja, till viss del. Jag fick kortisonkrämer och ljusbehandling men inte en enda läkare tipsade om klimatvård. Visst, ljusbehandling funkade men klimatvård var det bästa jag varit med om. Det vårdar en både fysiskt och psykiskt. Men inte en enda läkare har nämnt det. Det tycker jag är dåligt. Jag tycker även att fler läkare, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor ska ha mer kunskap om psoriasis.
Hur påverkas din vardag?
Min livsstil har påverkats mycket i samband med min självkänsla.
Vilken är den största utmaningen att leva med psoriasis?
Dels är det jobbigt när huden kliar, fjällar och svider. Man känner sig inte alltid så fräsch men samtidigt så är det nog okunskapen hos min omgivning som gör det till en utmaning.

-->