Emma

FAKTA
Ålder: 19
Bodstadsort: UMEÅ
Sjukdom: Psoriasis & Psoriasisartrit

Vad gör du?
Jag tog lyckligt studenten i somras och har nyligen flyttat från Härnösand till underbara Umeå och  börjat studera första terminen i Tandhygienistprogrammet som håller på i 6 terminer.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag är en nörd som gillar att spela spel, se på filmer/tv-serier och läsa böcker/manga, men som även gillar att resa, vara i fjällen, umgås med djur och jag älskar att prata och umgås med mina kompisar.
Har du psoriasis?
Jag har både psoriasis och psoriasisartrit, min psoriasis fick jag strax efter att jag började 6:års. Jag misstänker att det var stressen från miljöombytet som triggade det. Artriten kom några år senare, tror jag var runt 10 år. Jag kommer ihåg att jag vaknade en morgon då jag skulle till skolan och inte riktigt kunde röra på mig. Mina fingrar, knän och armbågar var nästan helt stela.
Hur har sjukdomen påverkar ditt liv?
Min psoriasis har haft en enorm påverkan på mitt liv, jag tror att jag kunde ha varit en helt annan person om jag sluppit den. Från början så reagerade jag inte alls, jag brydde mig inte och trodde inte att de andra i min omgivning skulle göra det heller. Jag hade så fel.  Väldigt få ville umgås med mig (jag är oerhört tacksam till dem som ville vara mina vänner) och jag blev utstött och mobbad och mitt självförtroende blev krossat. Jag vågade inte längre se folk i ögonen, jag vågade inte prata med folk, jag vågade inte vara ute.
Efter det så fick jag problem med att tala och började stamma väldigt mycket. Idrott vart det värsta jag visste, speciellt bad och under många år så hade jag på mig långärmat och långbyxor i skolan fast det var sommar. Allt de där har gjort att jag kan vara rätt tystlåten och reserverad ibland. Min psoriasis ger mig däremot inte några stora begränsningar i min vardag, inte nu längre.
Upplever du att du fått stöd från vården?
Landstinget som jag tillhör vill exempelvis  inte betala för klimatvårdsresa, de har de inte gjort på flera år, för att de anser att det inte är värt pengarna. Så jag kan nog säga att jag är ganska missnöjd med den stöd och vård som jag har fått.
Ord för att beskriva hur det är att leva med psoriasis
Om jag skulle beskriva känslan av att leva med psoriasis i enbart ett ord så skulle jag nog välja ödmjukhet.
Vad är den största utmaningen med att leva med psoriasis?
För mig så är de största utmaningarna med att ha psoriasis att våga se folk i ögonen, att våga prata med nya människor och att komma över ångesten som jag ibland känner när jag ska gå ute bland andra människor.

 

-->