Josefin

FAKTA
Ålder: 17
Bodstadsort: Harbo
Sjukdom: Psoriasis

Vad gör du?
Jag går andra året på samhällsvetenskapliga linjen med inriktning samhälle, samt jobbar vissa helger/dagar på restaurang.
Vad gillar du att göra på fritiden?
På fritiden gillar jag faktiskt att jobba, dels för att jag tycker mitt jobb är kul och för att jag har världens bästa kollegor. Jag tränar också på gym på fritiden, samt umgås med vänner, går på bio, äter ute, fikar och chillar.
Har du psoriasis?
Ja, jag har haft psoriasis sedan jag var ca 5 år gammal.
Hur har din sjukdom påverkat ditt liv?
Min sjukdom har påverkat mig mycket genom livet, både positivt och negativt. När jag var liten så påverkade den mig inte alls. När jag blev lite äldre blev min psoriasis värre. Då började viskandet, frågorna och påpekandet av andra som inte hade en aning om vad det vita i mitt hår och på min kropp var. Under den tiden var det väldigt jobbigt och jag gjorde allt för att dölja det, allra helst i skolan. Men med tiden har min psoriasis blivit bättre och sedan jag började engagera mig i Ung med Psoriasis så har allt blivit så mycket mer positivt. Jag vågade berätta om min sjukdom och jag har träffat underbara människor från hela landet som jag ännu har kontakt med och träffar med jämna mellanrum.
Hur påverka sjukdomen ditt liv? 
Numera påverkas jag nästan ingenting av sjukdomen. Det är fortfarande liiiite jobbigt att säga att jag har det på grund av jag inte vet vad personens reaktion ska bli. Men jag gömmer inte sjukdomen längre. Det enda sättet det egentligen påverkar mig nu är att jag måste ta ledigt från skolan för att åka till alla evenemang som hålls av Ung med psoriasis, vilket bara är en positiv påverkan.
Upplever du att du har fått stöd från vården?
Nej inte direkt, de tar mig inte på allvar och försöker lära mig hur jag ska göra när jag redan vet bäst vad som passar mig bäst.
Ord som beskriver hur det är att leva med psoriasis?
Komplicerat
Vilken är den största utmaningen att leva med psoriasis?
Den största utmaningen är nog att det är en sådan ”gömd” sjukdom, berättar man att man har psoriasis så är det alltid ett stort frågetecken kring det. Det är väldigt många som har en felaktig bild av sjukdomen, till exempel att den smittar.

-->