Nadja

FAKTA
Ålder: 21
Bodstadsort: Borås
Sjukdom: Psoriasis

Vad gör du? Går i skolan, jobbar etc?
Jobbar på NetOnNets kundtjänst i Borås
Vad gillar du att göra på fritiden?
Umgås väldigt mycket med kompisarna och pluggar upp betygen vid sidan av jobbet. Drömmer om att plugga ekonomi vid Uppsala- eller Lunds Universitet.
Har du Psoriasis?
Ja, jag fick diagnosen psoriasis  2008.
Hur har din sjukdom påverkat ditt liv?
Jag vill säga att min sjukdom inte påverkat mig alls, men det vore en lögn. Jag är inte samma människa som jag var innan min psoriasis fanns med i bilden. Jag är starkare än någonsin och en sak som jag lärt mig av min erfarenhet som aktiv medlem i Ung med Psoriasis är att skaka av sig alla elaka kommentarer och alla äcklade blickar.  Visst, det har varit en stor omställning och det har funnits gånger då jag har tackat nej till många saker på grund av min sjukdom. Innan jag åkte på min första klimatvård och träffade fler människor i min sits var jag mer introvert. Jag hade mitt lilla tjejgäng och satt mest hemma efter skolan. Människor i min omgivning märkte nog av att jag var osäker och inte trivdes i mitt skin. Det var ofta man skolkade från gympan eller simningen på grund om att jag inte ville visa mina fläckar för andra tjejer i klassen. Även fast man är utläkt ett par månader om året så känner jag mig inte bekväm i att gå i kortärmat och sätta upp håret till exempel. Man håller sig mer inomhus när sjukdomen är som värst.
Är det något som begränsar din vardag?
Inte idag men det är hela tanken på fläckarna som gör att man klär sig på ett visst sätt eller hoppar över den där utflykten till ett fint spa som kompisarna planerat länge.
Upplever du att du fått stöd från vården?
Ja, jag har faktiskt haft tur jämfört med många av mina vänner som jag träffat under åren genom Ung med Psoriasis. Min hudläkare har alltid stöttat mig och blivit genuint glad för min skull när jag sett fin ut i huden.
Ett eller två ord som beskriver känslan av att leva med psoriasis?
Osäkerhet och gemenskap
Vilken är den största utmaningen med att leva med psoriasis?
Att inte låta sjukdomen ta över ditt liv. Den är en del av dig – den är inte du. Vill du tatuera dig så gör det!

 

 

-->