Nadja

Jag är 21 år gammal och bor i Borås. Jag är en sällskapssjuk person och omger mig gärna av människor som lyfter upp mig och pushar mig, jag är väldigt öppen av mig som person och gillar att prata.

Många som träffar mig hade antagligen beskrivit mig som social, glad och mina närmsta vänner hade antagligen även kallat mig en aning kaxig. Jag älskar mat, smink och sitter hellre hemma med god mat och goda vänner en lördagkväll. För tillfället jobbar jag på kundtjänst och även på Cherry Casino som blackjack dealer.

Visste du att:
Jag gillar att resa och upptäcka nya platser? Under åren 2014 till 2016 bodde jag i London och jobbade som Au Pair men även som barista på Starbucks. Jag pratar även fem språk, alla nästan flytande!

#MyPStory
Jag blev diagnostiserad med psoriasis när jag var 13/14, det var mitt under sommaren och någon vecka därefter skulle min syster gifta sig och jag skulle vara brudtärna. Just vid detta tillfälle hade jag kanske psoriasis på dolda ställen och tänkte inte mer på det. Psoriasis var trots allt detta inte okänt för mig då min pappa också har det.

Vintern 2008, bara ett par månader senare bröt helvetet löst. Det var överallt och gick inte att undgå. Du är fjorton år, hormonell och du stöter på en person som har psoriasis, du vet inte vad det är, hade du frågat personen? Antagligen inte. Blickarna man fick och alla elaka kommentarer gick rak in i hjärtat på mig och jag mådde allmänt dåligt. Det gick inte heller att dölja då det var överallt. Egentligen var hela vinterhalvåret så här men när jag träffade min hudläkare under hösten nämnde han klimatvårdsresan som Ung med Psoriasis arrangerar varje sommar. En gnutta hopp tändes i mig. Jag blev antagen och vi åkte ner strax innan skolavslutningen i nian. Givetvis var jag en aning kluven om jag ville åka eftersom skolavslutningen i nian är en stor grej. Det var det absolut bästa valet jag gjort i hela mitt liv.

Under klimatvårdsresan lär man sig inte bara om hur man ska hantera sin sjukdom utan att acceptera att den är en del av dig själv. Jag träffade så många vänner för livet som jag än i dag har kontakt med och som jag idag räknar som mina bästa och närmsta vänner. På landvetter den 7/6 2009 lämnade jag den gamla Nadja bakom mig och när jag senare kom hem tre veckor efter var jag en helt annan person.

Jag är ambassadör för att
När jag blev tillfrågad om att bli ambassadör tvekade jag inte en sekund. Jag har haft mycket tur och haft släkt som haft psoriasis och en hudläkare och var mycket förstående. Andra, not so much. Många av de personer jag träffat under mina år både som patient på klimatvård men även som aktiv medlem i förbundet har inte haft samma tur. Därför tycker jag det är viktigt att vi finns tillgängliga och att det finns någon som kan svara på de där jobbiga frågorna. Det finns hjälp att få och du är aldrig ensam!

Snabba Fakta
Ålder: 21
Bostadsort: Borås
Sjukdom: Psoriasis
Följ mej:
@NadjaGarrote
Nadja tipsar

Våra hudkrämer är väldigt feta och kan ofta upplevas som illaluktande. Vi kan inte använda lotion då det inte hjälper våra utslag. Mitt tips är därför att blanda en fet kräm med en kräm som du tycker luktar gott så slår du två flugor i en smäll.