Noomi

FAKTA
Ålder: 25
Bodstadsort: Knivsta
Sjukdom: Psoriasis & Psoriasisartrit

Vad gör du?
Jag jobbar som sales supervisor på taxfreen på Arlanda.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Umgås med familj & vänner, älskar musik & serier.
Har du Psoriasis?
Ja, jag har både psoriasis och psoriasisartrit
Hur har sjukdomarna påverkat ditt liv?
Sjukdomarna har påverkat mitt liv enormt mycket, jag skulle aldrig vara så stark som jag är idag om jag inte fått sjukdomarna. Min livsstil är såklart påverkad. Min självkänsla har inte alltid varit på topp, men jag tror att jag har fått jobba mer med den på grund av min sjukdom, jag har varit tvungen att konfrontera världen. I början, eller när jag hade som mest på huden så ville jag inte vara delaktig i alla sociala sammanhang som alla andra. Jag har dock haft ett otroligt stöd som har hjälpt mig att våga. Det är klart det har påverkat både arbetslivet och skolan tidigare, jag har varit exempelvis varit sjukskriven på grund av min artrit. Men idag försöker jag utnyttja min sjukdom istället för att den ska trycka ner mig. Eftersom jag jobbar inom Beauty branschen så försöker jag använda min psoriasis som säljargument istället för att låta den dra ner mig.
Är det något som begränsar din vardag?
Det som begränsar min vardag är denna eviga trötthet. Eftersom jag har två inflammationer i kroppen som ständigt jobbar så är jag alltid trött, och eftersom jag jobbar skift så tär det en del också. Det jag ständigt tänker på är att jag vill sova, är det verkligen så livet ska vara?
Upplever du att du fått stöd från vården?
I det stora hela nej. Jag hade en jättebra läkare som jag gick till i några år, så var jag bra ett tag och då gick jag inte dit. När jag sedan blev sämre och behövde hjälp så hade han gått i pension och så fick jag börja om på nytt igen. Idag när man väl träffar en läkare så känner man sig inte betrodd. I dagens läge måste man verkligen stå på sig och i princip vara sin egen läkare. Du själv vet alltid bäst.
Ord som beskriver känslan av att leva med psoriasis?
Envishet & styrka
Vilken är den största utmaningen med att leva med psoriasis?
Den största utmaningen är att dagligen säga till mig själv att jag är vacker som jag är.

-->