Sophie

Jag heter Sophie och är 28 år gammal. Idag bor jag i Skåne och är student på arbetsterapeutprogrammet i Luleå. Jag är mamma till två flickor som jag älskar över allt annat. På fritiden tycker jag om att umgås med familj och vänner, laga mat och resa.

Visste du att jag
älskar att dansa. När jag var 18 år gick jag en kurs som var en blandning mellan reggaeton och turkisk magdans. Idag önskar jag att jag hade mer tid till att börja dansa igen men skola och barn tar upp den mesta tiden av mitt liv.

#MyPStory
När jag var 11 år fick jag diagnosen juvenil artrit och fick sedan diagnosen psoriasis när jag var 24 år.  Artriten började med ganska diffusa symtom och det tog ganska lång tid från första symtomen tills jag fick diagnosen. Det började med att jag på höger sida av kinden/käken började känna värk och smärta och en tid efter det fick jag ont i handleden och sedan svullnade mitt vänstra knä. Det var då läkarna började göra en grundlig undersökning och jag fick sedan veta att jag hade juvenil artrit. Det kom inte som en överraskning eftersom vi har artrit i släkten.

När jag fick utslag på huden så lade läkaren till diagnosen psoriasisartrit i min journal och de berättade att psoriasisartrit och juvenil artrit är väldigt lika. När jag fick diagnosen psoriasis så förvärrades min artrit avsevärt. När jag fick diagnosen psoriasis tyckte jag att det kändes skönt att få reda på vad som var orsaken till mina utslag. Men samtidigt så kände jag: ”räcker det inte att jag har artrit, måste jag få detta också”. Det var väldigt tidskrävande att smörja in läkemedlet i hårbotten, som var i form av en gel. Det hände även att jag grät under tiden gelen skulle smörjas in. Jag var tacksam att min man hjälpte mig eftersom jag inte kunde se exakt var jag skulle smörja. År 2014 blev jag sjukskriven under lite mer än ett års tid på grund av utmattningsreaktion och jag mådde inte alls bra psykiskt. Det var också väldigt jobbigt att ha värk och smärta i lederna och det gjorde inte saken lättare att må bättre psykiskt.

Jag fick under min barndom prova olika behandlingar. En del hade ingen större effekt och dessutom gjorde en medicin att mitt immunförsvar blev otroligt dåligt och jag slutade att växa. Detta påverkade mig negativt. Ett tag spelade jag fiol och viola som innebär att man behöver använda händer och armar när man spelar. Jag tror definitivt att sjukdomen hade en bidragande faktor till varför jag slutade.

Jag är ambassadör för att
Jag vill hjälpa och finnas som ett stöd för de som främst fått diagnos psoriasis och psoriasisartrit.  Jag vill visa att de inte är ensamma och annorlunda. Jag själv hade önskat att läsa och få tips från någon i min ålder när jag fick artrit.

Snabba Fakta
Ålder: 28
Bostadsort: Malmö
Sjukdom: Psoriasis & Juvenial artrit
Följ mej:
Sophie tipsar

Mitt bästa tips är att se över sin kost, för mig har det en jättestor inverkan på välmående. Vänd dig gärna till en utbildad person för att få tips och råd exempelvis en näringsterapeut. Jag försöker själv att undvika gluten och rött kött för jag har märkt att mina utslag och min artrit blir sämre när jag äter dessa. Sedan får man inte glömma att psoriasis är väldigt individuellt och att alla påverkas och svarar olika men jag tycker att det kan vara en bra idé att gå igenom sina kostvanor och se om man kan ändra något. Det ska även tilläggas att jag under ca 10 års tid klarade mig väldigt bra på naturläkemedel som höll sjukdomen i schack. Under dessa år var mina blodprover bra och jag behövde endast få kortisoninjektioner i mitt vänstra knä en gång per år.