KLIMATVÅRD 2020

 

Slussarna till att ansöka till vår Klimatvård har öppnat!

Vad är klimatvård?

Klimatvård är en behandlingsform som innebär att en vistas tillsammans med en grupp ungdomar, ledare och sjukvårdspersonal i minst 3 veckor i varmare klimat. Ung med psoriasis Klimatvård är en behandling som ger dig stora möjligheter att läka både insida och utsida. 

Kontrollerad solning i samband med saltvatten och kvällsbehandlingar ger goda möjligheter till att läka utslagen. Hudläkare finns med under hela behandlingsperioden för att stötta, vägleda och informera dig under din behandling. Utöver hudläkare finns även ledare, som själva har sjukdomen och lång erfarenhet av behandlingsformen från olika perspektiv, med och stöttar dig.

Klimatvården fokuserar även på att läka insidan genom att ha gruppdiskussioner och teambuildning för att skapa en trygghet och gemenskap. 

Motion är en viktig faktor i den allmänna hälsan och många upplever att sjukdomen förbättras vid en aktiv livsstil. På klimatvården ges du förutsättningarna att testa på olika träningsformer och roliga aktiviteter.

Här kan du se en video där Tarlan och Liza berättar allt ifrån hur en vanlig dag på klimatvården ser ut till deras bästa minnen från sina resor.

Efter en klimatvårdsresa

Klimatvården utvecklar verkligen varje individ. På utvärderingar framkommer det att många stärkt sin psykiska hälsa, känt tillhörighet, gemenskap och kärlek. Klimatvården har också resulterat i att patienter fortsatt hålla rutiner och fysisk aktivitet vid hemkomst.

Hur ansöker en?
För att ansöka till Ung med psoriasis klimatvård behöver du göra följande steg:

 1. Boka tid hos en hudläkare
 2. Ladda ned blankett  1 och 2 som finns på vår hemsida : www.ungmedpsoriasis.se (se längst ned på denna sida)
 3. Fyll i blankett nr 1 och skicka till förbundet (går bra att maila in och posta in). Mail: ungmedpsoriasis@psoung.se
  Post: Förbundet Ung med psoriasis, Järnvägsgatan 36, 131 54 Nacka
 4. Ta med dig blankett nr 2 till läkaren och fyll sedan tillsammans i dessa. 
 5. Tag kopior av blankett 2, behåll kopiorna och posta sedan in orginal till förbundet på: Förbundet Ung med psoriasis, Järnvägsgatan 36, 131 54 Nacka
 6. Du kommer därefter att få en bekräftelse på att din ansökan är mottagen följt av detaljerad information.

Kan en sjukskriva sig och isåfall hur går en tillväga?

Då klimatvård jämförs med att bli inlagd på sjukhus kan en därför sjukskriva sig i samband med resan. Detta gör du genom följande steg:

 1. Berätta på ditt läkarbesök för din läkare att du även behöver sjukskriva dig under perioden. 
 2. Läkaren behöver då fylla i blankett nr 7265 hos försäkringskassan. Här hittar du den: https://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/3b2ddb3a-474f-4368-b9e0-ae15cb66dbcb/rfv7265-006-f-001.pdf?MOD=AJPERES&CVID=  
 3. Du postar sedan blankett nr 2 tillsammans med styrkande som förbundet kommer posta till dig, till försäkringskassan. Här kommer adressen som du postar underlagen till: Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund.
 4. Tag även kopior på alla dina underlag för att spara hemma samt om din arbetsgivare önskar att se. 
 5. Därefter inväntar du svar från Försäkringskassan.

Krav?

 • Du måste vara “självgående” och inte behöva hjälp med ditt dagliga liv.
 • Det råder total drog/alkoholförbud under hela behandlingsresan.

Stiftelser och fonder

Det går att söka bidrag för att bekosta hela eller delar av din vårdresa. Detta görs enklas genom att googla och leta efter fonder som hjälper till med dessa typer av ändamål. Se till att söka i god tid och hålla koll på sista anmälningsdatum då de kan skilja mellan de olika fonder som finns. Se till att spara kopior på blankett nr 2 då den kan krävas vid ansökan.

Fakta:

Datum: 24 juni till 15 juli 2020

Pris: 14 500 kronor. Priset inkluderar resa tur och retur från Arlanda, Landvetter eller Kastrup. Helpension, logi i lägenhet för 3 personer, transfer, utflykter, personal och kvällsbehandlingar.

Anläggning: Valle Marina, Gran Canaria

 Obsevera att Ung med psoriasis inte betalar några anslutningsresor mellan hemort och flygplats.

När är sista ansökningsdag?

Sista ansökningsdag är 31 mars 2020.

Blankett nr 1
Blankett nr 1
Blankett nr 2
Blankett nr 2