Nu kan du ansöka till årets klimatvård 2024

Aktiviteten ni alla väntat på är TILLBAKA!!!!

Och det absolut bästa av allt är att vi även detta år kan erbjuda en billig resa. Att erbjuda en klimatvård till ett lägre pris än vanligt har länge varit förbundets dröm och den har äntligen gått i uppfyllelse, för andra året i rad 🙂 

Vad är klimatvård?

Klimatvård är en behandlingsform som innebär att man vistas tillsammans med en grupp ungdomar, ledare och sjukvårdspersonal i minst 3 veckor i varmare klimat. Ung med psoriasis Klimatvård är en behandling som ger dig stora möjligheter att läka både insida och utsida. 

Kontrollerad solning i samband med saltvatten och kvällsbehandlingar ger goda möjligheter till att läka utslagen. Hudläkare finns med under hela behandlingsperioden för att stötta, vägleda och informera dig under din behandling. Utöver hudläkare finns även ledare, som själva har sjukdomen och lång erfarenhet av behandlingsformen från olika perspektiv, med och stöttar dig.

Klimatvården fokuserar även på att läka insidan genom att ha gruppdiskussioner och teambuildning för att skapa en trygghet och gemenskap. 

Motion är en viktig faktor i den allmänna hälsan och många upplever att sjukdomen förbättras vid en aktiv livsstil. På klimatvården ges du förutsättningarna att testa på olika träningsformer och roliga aktiviteter.

Jag vill ansöka, hur gör jag?

            För att ansöka till Ung med psoriasis klimatvård behöver du: 

 1. Boka tid hos din läkare.
 2. Ladda ned Läkarintyg och Ansökningsblankett genom att klicka på ikonerna nedan.
 3. Fyll i ansökningsblanketten och skicka till förbundet (går bra att maila om blanketten är inscannad och posta in).
  Mail: 
  ungmedpsoriasis@psoung.se.
  Post: Förbundet Ung med psoriasis, Järnvägsgatan 36, 131 54 Nacka
 4. Ta med dig läkarintyget till läkaren och fyll sedan tillsammans i dessa. OBS om du vill ansöka om förebyggande sjukpenning dig är det viktigt att du berättar detta för din läkare så din läkare kan hjälpa dig sjukskriva dig för perioden du är på klimatvård. 
 5. Tag kopior av läkarintyget, behåll kopiorna och posta sedan in orginal till förbundet på: Förbundet Ung med psoriasis, Järnvägsgatan 36, 131 54 Nacka.
 6. I vissa fall vill läkaren själv posta läkarintyget till förbundet, om din läkare vill posta intyget till Ung med psoriasis är det viktigt att du informerar oss om detta. Informera oss genom under rubriken “övriga upplysningar”. 
 7. Har du en sen läkartid och vill säkra din ansökningsplats? Fyll i Ansökningsblanketten och posta eller maila scannad blankett till Ung med psoriasis och notera under rubriken “övriga upplysningar” din situation och notera datum samt tid för ditt kommande läkarbesök.
 8. Du kommer därefter bli uppringd av förbundet för beslut om uttagning.

Kan en ansöka om förebyggande sjukpenning? Och hur går en tillväga?

Då klimatvård jämförs med att bli inlagd på sjukhus kan en därför ansöka om förebyggande sjupenning i samband med resan. Detta gör du genom följande steg:

 

 1. Berätta på ditt läkarbesök för din läkare att du vill ansöka om förebyggande sjukpenning.
 2. Läkaren behöver då fylla i blankett nr 7265 Försäkringskassan kräver. Här hittar du den
 3. Du postar sedan läkarintyget tillsammans med styrkande från förbundet, till försäkringskassan: Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund.
 4. Tag även kopior på alla dina underlag för att spara hemma samt om din arbetsgivare önskar att se. 
 5. Därefter inväntar du svar från Försäkringskassan.

Viktig information och krav

 • För att få följa med på Klimatvården krävs det att du är “självgående” och inte behöver hjälp med ditt dagliga liv.
 • Du behöver kunna fungera i grupp och behandla alla deltagare med respekt.
 • Resans pris är 5000 kronor. I priset ingår resa, mat och boende för hela perioden. Det går självklart bra att delbetala resan, dock ska 100 % av resans pris vara betald innan avresa. Delbetalning kommer du överens om med vår personal vid eventuell uttagning. 
 • Ung med psoriasis står inte för kostnaden av anslutningsresor mellan hemort och flygplats. 
 • Ung med psoriasis betalar ej tillbaka deltagaravgiften om 5000 kronor om du av någon anledning inte kan följa med, detta kan vara på grund av sjukdom eller annan orsak.
 •  Vi kommer genomföra klimatvården på magiska Valle Marina i Gran Canaria. 
 • Datumen för klimatvården är 19 juni till 10 juli. 
 • Det råder total alkohol- och drogförbud under hela resan. Detta gäller från att du kliver på flygplanet mot Gran Canaria  till att du stigit av flygplanet i Sverige.