Louise

Jag heter Louise och bor i Götene, en liten ort utanför Skövde. Jag tog nyss studenten och är nu inne på mitt 20:de år vilket ska bli väldigt spännande, speciellt med flytt och nya utmaningar även om jag älskar att bo hemma med mamma.

Om mig:
För mig kan fredagskväll lika gärna spenderas med vänner ute på klubben såsom i soffan framför Beck, eller varför inte ett slitsamt pass på gymmet. Jag är en spontan människa som gillar äventyr, resor, oväntade relationer och minst men inte sist… jag ÄLSKAR överraskningar. Jag tycker nog mest om att ge eftersom då vet man att leendet på en persons läppar är orsakat av mig, underbart.

Visste du att:
Jag har en leverfläck i mitt vänstra knäveck som ser ut som en stjärna.
Jag kan äta avokado till frukost, lunch, middag. Får inte nog, det är så gott!
Jag älskar eskimåpussar, sådana där man gör med näsan. Min storasyster gjorde alltid så med mig när jag var liten.

#MyPStory
Till och början så vill jag nämna att båda mina föräldrar har psoriasis, pappa har psoriasis vulgaris och mamma har psoriasis i hårbotten. Dock visste jag inte om att de hade de, jag visste bara att det fanns utslag på deras kroppar som i vissa stunder var värre än andra. När jag fick psoriasis var jag 17 år och hade precis avslutat ett 5 års långt förhållande samt att jag hade en infektion i kroppen den hösten 2015 vilket jag tror jag anledningen till att min psoriasis blommade ut. Framförallt på grund av stressen men även av infektionen när jag var förkyld. Jag vaknade upp en morgon med prickar över hela kroppen och mina armbågar blödde för att jag skavt upp dem i sömnen. Det var väldigt chockerande att jag fick det så snabbt och utan förvarning. Jag somnade utan psoriasis och vaknade med hela kroppen full. Förmodligen hade den legat och bara väntat på att få blomma ut. Jag fick min diagnos fastställd vintern 2016, i januari även om de första utslagen kom i oktober 2015. Det tog ett par månader innan vi kunde konstatera att det var psoriasis. Jag är alltså ganska ny inom detta område. Jag har plackpsoriasis i hårbotten och guttat psoriasis på kroppen.

Hur kändes det?
Jag var så rädd när jag vaknade upp för jag visste inte vad det var. Det gjorde ont, det kliade och det blödde. Jag trodde först jag hade blivit biten av massa småkryp men den fantasin suddade jag ut ganska snabbt sen. När jag sedan fått reda på att det var psoriasis visste jag att jag väntade en lång väg framför mig, med alla krämer, mediciner och min livsstil. Dock trodde jag inte att den skulle påverka det psykiska så mycket som den har gjort.

Vad har varit den största utmaningen med att leva med sjukdomen?
Att känna sig fin och fräsch. När den är som värst gömmer jag mig helst, eller täcker med smink eller kläder. Jag tycker jag är äcklig, ful, otillräcklig, ja listan är lång. Så den största utmaningen har varit och är att acceptera att ibland kommer jag se hemsk ut i in hud och hårbotten, det kommer bara vara så.

Hur har du och vad har du gjort för att axla utmaningarna?
Jag har försökt att sätta huvudet högt och visa att ”detta är jag!” men det är SÅ svårt. Dock, tack vare den fantastiska klimatvård som jag fick ta del av har jag blivit så mycket självsäkrare på mig själv och min psoriasis. Jag har träffat andra med samma problem och lärt känna en liten ny familj. Jag har lärt mig tips, knep och hur man ska underhålla sin psoriasis. Jag tycker det är svårare att hantera det psykiskt och därför antar jag att den blir svårare att få bort. Men, när jag ska förbi ett hinder i mitt liv så är det bara att sätta på sig de mest vattentåliga, vindtäta och grova skorna man har och börja vandra i motvinden för fram kommer man alltid, oavsett hur lång tid det kommer ta eller hur vägarna ser ut.

Hur ser du på framtiden när du tänker på psoriasis?
Skulle man frågat mig för två månader sen skulle jag se det negativt och svart, vad är det för mening med denna sjukdom egentligen? Men om man frågar mig nu är  det annorlunda. Jag ser faktiskt positivt på framtiden eftersom jag har fått all tänkbar kunskap om sjukdomen, har träffat vänner för livet som jag aldrig annars skulle träffat och jag har lärt mig att det är okej att ha riktigt dåliga dagar. Jag vet att om mina barn får psoriasis kommer jag ge dem allt och göra allt för att de ska slippa må så dåligt som jag har behövt göra p.g.a. okunskap. Jag ska lära dem allt och vara förberedd! Denna sjukdom har även lärt mig att inte döma andra efter hur de ser ut eftersom jag själv inte vill bli dömd efter mina utslag. Framtiden, jag är redo för dig!

Jag är ambassadör för att
Jag vill vara ett ansikte utåt för denna organisation och visa att man inte är ensam om att ha sjukdomen. Sedan vill jag vara med i denna underbara familj som man skapat och växa tillsammans. Jag vill helst enkelt vara mer involverad, lära mig mer om sjukdomen och vara en del av Sveriges unga psoriasisdrabbade ansikte utåt.

Vad vill du förmedla?
Att ingen är ensam och det finns alltid hjälp att få. Inget är pinsamt och allt går om man vill. Sjukdomen ska inte behöva begränsa ett liv, vi vill inte att sjukdomen ska vinna över oss. Jag har själv massor med egna erfarenheter av kommentarer och kränkningar som jag varit med om, vilket hjälper mig att förstå andra individer som utsätts för liknande ting.

Jag har faktiskt haft en himla tur med min vård. Jag har haft samma läkare hela vägen och jag är mycket nöjd med henne! Så jag har blivit tagen på allvar hela tiden vilket är otroligt skönt. Skulle vara väldigt skönt om alla som verkligen behöver hjälp tas på allvar, och inte bara en del av oss.

 

Snabba Fakta
Ålder: 19
Bostadsort: Götene
Sjukdom: Psoriasis
Följ mej:
@louiisekarlssonn
Louise tipsar

Använd mandelolja på natten och sätt på dig en mössa om du har psoriasis i hårbotten! Fantastiskt skönt att sova med vilket mjukar upp den extremt torra huden. Sen är även torrschampo magiskt om man ändå måste ha något slags fett i håret under dagen, torrschampot är en snabb lösning. Sen är även kokosolja helt fantastiskt, det luktar gott och endast en liten klick när man är ute eller inte har möjlighet till sina riktiga läkemedel funkar perfekt. Olja överlag är min räddare i nöden i många fall!