Daniella

FAKTA
Ålder: 17
Bodstadsort: Skövde
Sjukdom: Psoriasis & Psoriasisartrit

Vad gör du?
Jag går mitt andra år på gymnasiet och studerar vård och omsorgsprogrammet. Jag jobbar även extra på McDonalds och i en godis/filmbutik.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Det mesta av min fritid på vardagarna går åt till att plugga och jobba. Utöver det umgås jag med mina vänner och familj.
Har du psoriasis?
Ja, jag fick psoriasis för 8 år sedan och psoriasisartrit för drygt ett halvår sedan.
Hur har din sjukdom påverkat ditt liv?
Den har påverkat mitt liv väldigt mycket, speciellt när jag fick diagnosen. För mig kändes det som att jag var den enda i hela världen och jag skämdes något otroligt. Jag vågade inte visa upp min kropp och försökte dölja prickarna så mycket som möjligt för att ingen annan än jag själv skulle se dem. Men ju mer åren gått så har jag lärt mig att acceptera sjukdomen mer och mer och nu känner jag mig absolut inte lika ensam.
Hur har sjukdomen påverkat ditt liv?
Till en början rätt mycket, varma sommardagar valde jag att gå i långa tröjor för att täcka armarna och andra ställen av min kropp. Samma gällde i skolan då jag fick kommentarer av andra i min egna ålder. Tack vare alla kränkande kommentarer så sjönk självkänslan, men den har jag lärt mig bygga upp tillsammans med människor som gör mig glad. Idag påverkas faktiskt varken skolan eller mitt arbetsliv längre.
Är det något som begränsat din vardag?
Ja självklart har det gjort det, jag har valt att hellre ha utsläppt hår istället för uppsatt i skolan och kläder som täcker armarna. Men idag är det helt helt annorlunda.
Upplever du att du fått stöd från vården?
Till en början fick jag inte den hjälpen jag behövde. Till slut bytte jag till en hudläkare som jag fortfarande går hos. Jag är jättenöjd med det stödet jag får nu från både hudmottagningen och barnmedicin.
Ord som beskriver känslan av att leva med psoriasis?
Oförståelse och acceptans
Vilken är den största utmaningen att leva med psoriasis?
Den största utmaningen för mig är att våga visa min sjukdom och inte skämmas. Att använda de kläder jag vill även fast prickarna syns, att ha uppsatt hår om jag känner för det.

-->