Daniella

Mitt namn är Daniella, jag är 18 år och bosatt i Skövde. Jag pluggar till undersköterska. Utöver skolan arbetar jag även på två stycken extra jobb och på min fritid älskar jag att umgås med både familj och vänner.

Visste du att… Jag älskar att resa och träffa nya människor.

#MyPStory
Jag fick Psoriasis när jag var 9 år gammal då det utlöstes av att jag själv blonderade håret och ungefär för drygt 1 år sedan fick jag även Psoriasisartrit. Detta kom och hade en stor inverkan i mitt liv när det tillslut spred sig över hela kroppen. Jag valde att gå i kläder som täckte prickarna och gjorde allt för att det inte skulle synas i hårbotten. Detta ledde till kränkande kommentarer som då gjorde mig svagare men nu nio år senare gjort mig till den jag är idag.

Jag kunde inte göra något med händerna eftersom värken var så extrem. Hos den läkaren jag hade just då konstaterades det rätt snabbt att det var artrit när jag beskrev symtomen och efter undersökningar. Det jobbigaste för mig var att få beskedet att jag hade fått psoriasis när jag var så pass ung och inte hade några kunskaper kring sjukdomen till skillnad mot artrit, något jag hade kunskap om och jag visste att det var något som kunde uppstå i samband med psoriasisen.

Jobbigt att folk tittade snett
De negativa kommentarerna som uppstod var när jag hade som mest psoriasis och det var omöjligt att dölja. Det kunde vara allt från hur äcklig man var och att folk valde att backa ett steg och tog föregivet att det var något som smittade. Folk tittade snett istället för att fråga vad det var. Detta kunde vara både från vänner som då heller inte hade någon kunskap eller blickar man fick på allmänna platser så som ett köpcentrum. Detta var extremt jobbigt och gjorde att jag gömde mig mer och mer, försökte dölja allt så gott som möjligt.

2015 åkte jag på min första resa tillsammans med ung med psoriasis vilket är det absolut fantastiska jag har gjort. När jag fick chansen att träffa andra i samma situation och öppna upp sig stärktes min självkänsla något otroligt. Det var så nyttigt och skönt att veta att man inte är ensam. Efter de tre veckorna kom jag hem som en starkare tjej. Det är viktigt att våga prata om sin sjukdom, våga visa den och hålla huvudet högt hela vägen igenom de stunderna när det är som jobbigast.

Jag är ambassadör 
jag valde att bli ambassadör för att sprida vidare min kunskap och förhoppningsvis vara som ett stöd för dem som är i den situationen jag var i för nio år sedan där man känner sig ensam och inte har någon att dela sina känslor med.

 

Snabba Fakta
Ålder: 18
Bostadsort: Skövde
Sjukdom: Psoriasis & Psoriasisartrit
Följ mej:
@Daniellahelander
Daniella tipsar

Mitt tips när man har stora besvär i hårbotten är att använda sig utav Salicylsyra och låta det vara i under natten. Sedan duscha ur på morgonen och använda sig utav Elocon när håret har torkat. Detta har haft jätte bra verkan på mig och min hårbotten.