William

Jag är en 16 årig kille som bor i Göteborg, pluggar samhällsprogrammet på gymnasiet och har ett stort intresse i samhällsfrågor och historia. På fritiden tycker jag om att hänga med vänner och tycker det är rätt gött att läsa.

Visste du att…
Jag är galet beroende av Game of Thrones, tröttnar aldrig.

#MyPStory
 Jag fick psoriasis när jag var 13 år, det dröjde ungefär ett halvår innan jag fick en fastställd diagnos, ett halvår med fler besök hos vårdcentralen där dom inte visste vad det var. Till slut gick jag till en privat hudläkare och det var då jag fick diagnosen. För mig kändes det i början inte så jobbigt, då jag hade rätt lindrig psoriasis, men jag hade inte någon kunskap om sjukdomen. Jag trodde mest att det var som vanligt eksem som jag lätt kunde bli av med. Det var när psoriasisen blev allt värre som det började bli riktigt jobbigt, då kunde jag tänka – var varför just jag?

Mina rädslor
Den största utmaningen för mig har inte varigt att behöva smörja och behandla sig varje dag, fast det självklart också varigt jobbigt. Det jobbigaste för mig har varigt rädslan av vad andra skall tro och tycka om mig. Jag ville inte att folk skulle tycka jag var äcklig eller konstig. Då började jag helt enkelt att stänga inne mig själv, jag täckte mig alltid från topp till tå, pratade inte med någon om att jag hade sjukdomen och gick tillslut helt enkelt inte ut för jag skämdes för mycket. Då jag inte heller kände någon under denna perioden som hade psoriasis så kände jag mig väldigt ensam, som ensam i världen med att se ut på det viset.

Klimatvårdsresan blev vändningen
Vändningen kom när jag en dag bestämde mig för att istället för att försöka förtränga min sjukdom så vill jag lära mig mer om den. Jag började gå kurser, jag började prata med människor genom internet som har psoriasis. Sakta men säkert började det kännas bättre, men det var ändå något som saknades. Jag ville träffa människor i min egna ålder som också har psoriasis. Det var då min läkare gav ett förslag om klimatvård. Jag sökte och jag kom med på en klimatvårds resa med Ung med psoriasis. Det har varit min räddning, på bara tre veckor har jag gått från att hata min sjukdom, till att på flera sätt tycka om den. Mitt självförtroende växte nått enormt bara av att få träffa andra ungdomar och få höra deras historier som på många sätt liknade min. Plötsligt kände jag mig inte alls ensam längre, jag kände att jag var med i en gemenskap, en familj. Så att söka till klimatvård är bland det bästa valen jag gjort i mitt liv.

Gemenskapen betyder allt
Hur jag idag ser på min framtid är en väldigt positiv bild, jag känner att min sjukdom har hjälpt mig att forma mig till den jag är, och jag vet att det i perioder kommer att vara jobbigt, men ännu en gång tack vare att jag känner en sån gemenskap med mina nya vänner så kommer det att hjälpa mig att klara alla svåra utmaningar jag kommer ställas framför i framtiden.

Jag är ambassadör för att
Jag  vill sprida förbundets budskap till så många människor som möjligt i min omgivning, trots att psoriasis är en väldigt stor folksjukdom i Sverige så finns det en väldigt stor okunskap bland människor, och det vill jag förändra.

 

Snabba Fakta
Ålder: 16
Bostadsort: Göteborg
Sjukdom: Psoriasis
Följ mej:
@backmann
William tipsar

Mitt bästa tips är att om man har tillfälle försöka bada i havet så mycket man kan, och skrubba gärna med sanden från havet, tycker jag är sketa gött.