Filippa

FAKTA
Ålder: 20
Bodstadsort: Laholm
Sjukdom: Psoriasis
Vad gör du?
Just nu har jag lite olika jobb, men planen är att plugga vidare på högskola om ett tag. Jag vill gärna läsa vidare till gymnasielärare.
Vad gillar du att göra på fritiden?
På fritiden gillar jag att umgås med vänner, träna och att blogga. Fotografi är ett stort intresse.
Har du psoriasis?
Ja, jag fick psoriasis när jag var 8 år.
Hur har din sjukdom påverkat ditt liv?
Jag har varit mobbad och utstött genom alla mina skolår, så jag skulle säga att jag har blivit ganska på verkad av min psoriasis på det sättet. Det har dock stärkt mig som person och det har hjälpt mig att lära mig vilka som är riktiga vänner och vilka som inte är det.
Hur påverkas din vardag?
Min psoriasis har påverkat mig mycket genom åren, som sagt blev jag mobbad för min sjukdom i skolan så efter detta har jag börjat prata öppet om min psoriasis så att människor som jag möter vet om att jag har sjukdomen. Då vet jag snabbt vilka som är mina riktiga vänner, för de människorna bryr sig inte om man har utslag eller ej. Jag försöker verkligen leva utan att låta min psoriasis hindra mig. Dock har det påverkat min livsstil en del genom att jag lade om min kost i början av 2015 och sedan dess har jag blivit mycket bättre i min hud genom att inte äta gluten.
Begränsningar din vardag?
Jag försöker leva så normalt som jag kan och inte låta sjukdomen styra mitt liv. Jag har blivit väldigt stark som person genom att jag gått igenom så mycket på grund av min sjukdom, men det har stärkt mig något otroligt och idag begränsar det inte min vardag mer än att jag äter annorlunda.
Upplever du att du fått stöd från vården?
Jag har fått ganska bra stöd från vården. Har stött på fantastiska läkare och sedan har jag också sett den sämre sidan, så jag har lite olika erfarenheter av det. Det gäller bara att stå på sig och veta vadman vill ha sagt när man gör ett läkarbesök.
Ord som beskriver känslan av att leva med psoriasis?
Stärkande, utmanande
Vilken är den största utmaningen med att leva med psoriasis?
Den största utmaningen med att leva med psoriasis är att acceptera att man kommer leva med sjukdomen i hela sitt liv. Det kommer alltid komma bättre och sämre stunder, men det gäller att försöka leva sitt liv till fullo och förbise utslagen för de kommer ändå alltid finnas där. Man får försöka acceptera sin sjukdom för vad den är och inte slösa bort sina bästa år på grund av den!
-->