Liza

FAKTA
Ålder: 24
Bodstadsort: Halmstad
Sjukdom: Psoriasis

Vad gör du?
Jag studerar till lärare för de yngre åldrarna på Högskolan i Halmstad. Jag tar examen våren/sommaren 2017.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag älskar att resa och umgås med vänner, gärna i solen. Träning är också en viktig del av min vardag.
Har du psoriasis?
Jag har psoriasis, ingen psoriasisartrit.
Hur länge har du haft psoriasis?
Jag fick min psoriasis i samband med att jag gick igenom en livskris då min mamma blev allvarligt sjuk, samtidigt som jag utreddes för Chrons sjukdom, som är en inflammatorisk tarmsjukdom. Jag  tillfrisknade under slutfasen av utredningen och så den lades ner. Dock har jag fått tillbaka mina besvär och har precis påbörjat min andra utredning.
Hur har din sjukdom påverkat ditt liv?
Jag var 17 år när jag fick min psoriasis i samband med en livskris. Jag var den enda i familjen, släkten och min vänskapskrets som hade psoriasis vilket gjorde att jag under en lång tid kände mig väldigt ensam. Jag fick lära mig att leva med sjukdomen på egen hand, givetvis med stöd från mina nära och kära, men all kunskap och erfarenhet av behandling osv har jag fått uppleva själv. Under mina första år med sjukdomen fanns det ingen som jag kunde, eller snarare vågade, dela mina känslor och upplevelser med. Jag kommer ihåg att jag kände mig smutsig och annorlunda.
Hur påverkar sjukdomen din vardag?
Jag påverkas dagligen i form av bland annat klädval. Min psoriasis är inte så omfattande med den är väldigt svårbehandlad. Mina fläckar är väldigt tjocka, röda, fjällande och blöder lätt vilket gör att jag inte känner mig bekväm i en del kläder. Ofta, främst på vinterhalvåret, har jag väldigt mycket fjäll i hårbotten som kliar väldigt mycket vilket syns tydligt om jag har svarta eller mörka kläder på mig. Linnen och shorts väljer jag gärna bort om jag inte är helt utläkt, då det får mig att känna mig sårbar på grund av omgivningens reaktioner.
Är det något som begränsar din vardag?
Mina fläckar är tjocka och kliar väldigt mycket, vilket påverkar bland annat min sömn. Det kliar oftast väldigt mycket på natten och börjar blöda och svida vilket gör att jag sover i omgångar.
Upplever du att du fått stöd från vården?
Både ja och nej. Jag har bytt läkare ungefär fem gånger och har aldrig riktigt känt att jag hittat rätt. Däremot har jag blivit erbjuden klimatvård av min senaste läkare vilket är anledningen till att jag stannat kvar hos honom.
Ord som beskriver känslan av att leva med psoriasis?
Tidskrävande
Vilken är den största utmaningen med att leva med psoriasis?
Den största utmaningen för mig är att hantera reaktioner från min omgivning. Jag har upplevt negativa bemötanden både genom blickar och kommentarer vilket gjort att jag dragit mig undan. Min utmaning är att inte låta dessa kommentarer påverka min självkänsla, mina val och mitt sätt att leva. Jag blir ofta bemött med frasen ”med det är ju bara fläckar”, vilket i sig kan ses som en positiv kommentar. Men för mig är psoriasis klåda, sveda, smärta och fjäll, så det är så mycket mer än bara bara fläckar.

-->