Viktor

FAKTA
Ålder: 28 år
Bodstadsort: Nynäshamn
Sjukdom: Psoriasis
Vad gör du?
Jag jobbar som snickare, det har jag gjort i 11 år nu.
Vad gillar du att göra på fritiden?
Jag älskar att resa, umgås med vänner och träna. Dock har träningen inte blivit av på senare tid på grund utav skador, men jag hoppas på att ta upp det snart. Hänga med vänner, festa och snickra på mitt hus är något som mina dagar består utav för tillfället.
Har du psoriasis?
Jag fick både psoriasis och psoriasisartrit när jag var 19 år.
Hur har din sjukdom påverkat ditt liv?
Psoriasis har påverkat mitt liv väldigt negativt. Sjukdomen har bidragit till att jag fått komplex och gjort att jag gömt mig undan, vilket i sin tur bidragit till att jag mått väldigt dåligt i perioder. Jag boxades mycket förr och kommer ihåg att det var jättejobbigt för jag kände mig så blottad. Men alla i boxningsklubben accepterade min sjukdom, så även om frågor uppstod så blev det mycket bättre för att det fanns ett stöd. Min livsstil påverkas dagligen, jag blir alltid påmind om att jag har en sjukdom vilket resulterar i att jag känner att jag inte tillhör samhället i mellan åt. Men jag jobbar dagligen på att ändra inställning och se det positiva i det negativa, men det är tungt när sjukdomen blossar. Sjukdomen har faktiskt påverkat mig positivt också då jag känner att jag, tack vare min sjukdom, har fått en fin människosyn som inte är dömande.
Är det något som begränsar din vardag?
Det är tidskrävande att ha psoriasis, det tar mycket av min tid att åka och sola, behandla mig och träffa läkare. När min psoriasis är som värst så är det jobbigt att smörja in sig hela tiden, vilket resulterar i att jag slutar ta hand om mig själv. Vilket i sin tur gör att jag tycker det är jobbigare att ta tag i träning och saker som har med min hälsa och välmående att göra.
Upplever du att du fått stöd från vården?
Ja det tycker jag, speciellt via psoriasismottagningarna i Nynäshamn/Stockholm. Men jag har fått kriga för att få klimatvård och det är nog det som har hjälp mig mest av allt när det gäller min psoriasis. Jag har varit rätt less på livet ibland och klimatvården dök upp från ingenstans. Det är faktiskt klimatvården som har fått mig att känna att jag kan acceptera sjukdomen och leva med den. Ung med Psoriasis har hjälpt mig mest utav allt när det gäller min sjukdom. Det tror jag alla upplever som är med på någon av klimatvårdsresorna. Många som aldrig varit på någon resa tidigare är totalt nedbrutna och behöver stöd för att komma upp, och det är det som alla på resorna förmedlar till varandra.
Ord som beskriver känslan av att leva med psoriasis?
Blottad, Tidskrävande.
Vilken är den största utmaningen med att leva med psoriasis?
Att vara positiv när det är som värst.
-->