Viktor

Mitt namn är Viktor Högberg och jag är 29 år. En glad och social kille som jobbar som arbetsledare för ett stort byggföretag. Vänner är en stor och viktig del av mitt liv tillsammans med att resa samt se världen.

Visste du att…
Jag är farbror till Cesar och Isolde som jag älskar väldigt mycket. Så fort jag finner tid så träffar jag dem för att leka och mysa.
#MyPStory
När jag var 19 år gick jag till läkaren för att jag fick utslag på armbågar, knän, mage samt rygg. Jag minns att jag hade utslag på händerna speciellt knogarna. Jag fick då veta att jag har psoriasis och fick diagnos. Läkarbesöket var väldigt kort och jag förstod inte riktigt innebörden av sjukdomen ej heller hur det skulle påverka min framtid.

Snabbt där på skulle jag äntligen åka till Stockholmsveckan på Gotland med mina vänner som jag länge hade sett fram emot, helt plötsligt från ingen stans exploderade psoriasisen och jag hade utslag överallt. Jag fick panik och förstod inte riktigt vad som hände. Jag hatar när jag inte har kontroll över vad som händer med min kropp och minns att den veckan var den värsta veckan i mina yngre dagar. Mina utslag fjällade jättemycket och jag kände mig så ful och äcklig, mitt självförtroende sänktes till botten och jag mådde väldigt dåligt.

När jag kom hem bokade tid hos läkare på direkten. Läkaren skrev direkt ut mjukgörande krämer och kortison. Jag fick även starta UVB behandling som hjälpte mig. Där började min resa med sjukdomen. Smörja och sola blev min vardag och jag båda var och är väldigt noga med att behandla mig då jag inte vill uppleva att min sjukdom exploderar på de vis som den gjorde tidigare.

I början var det väldigt jobbigt att axla den nya vardagen med behandling av sjukdomen då den tog väldigt mycket tid av mitt liv. Då jag hade svår psoriasis på mina händer var jag noga med att smörja med kortison då jag kände mig obekväm med blickar som blev en konsekvens av utslagen på synliga områden. Jag var noga med att smörja mina knogar samt händer med kortison, dock blev min hud känsligare och jag minns hur mycket smärta jag gick igenom då när jag jobbade som snickare som är ett arbete där händer utsätts väldigt mycket.

Jag började arbeta med handskar som skyddade mina händer, men värmen var väldigt besvärlig och jag kämpade väldigt hårt med att tampas med sjukdomen och mitt yrke.

I och med att det är en kronisk sjukdom som skall vara med hela livet så kommer även den psykiska nedstämdheten i dalar. Jag mår själv väldigt psykiskt dåligt när min sjukdom exploderar. Jag förstår oftast inte varför den blossar så snabbt och varför den beter sig som den gör. I och med att jag inte tycker om att ej ha kontrollen över min sjukdom så får jag lätt panik och känner mig maktlös. De tiderna känner jag ofta att jag mår dåligt.

Jag är ambassadör för att
Jag vill finnas tillgänglig för andra som lever med denna sjukdom. Jag hoppas att med min story läka någon ung som lever med denna sjukdom och visa att hen inte känna sig ensam. Jag är här och vet hur det känns men att vi tillsammans är starka.

 Viktor tipsar!

Följ Viktor

Kontakta Viktor

 

Snabba Fakta
Ålder: 29 år
Bostadsort: Nynäshamn
Sjukdom: Psoriasis
Följ mej:
@Dolfen6
Viktor tipsar

Smörj, smörj, smörj. Jag vet att det är jobbigt att smörja sig flera gånger om dagen. Det luktar, svider och kläderna påverkas. Men det ger så mycket tillbaka att kämpa på och fortsätta smörja sig. Du håller huden i schack och den exploderar, värker inte lika mycket.