Lisa

Jag heter Lisa, är 18 år gammal, bor mitt i Stockholm och tar snart studenten! På min fritid gillar jag att umgås med nära och kära, träna och lyssna på musik.

Visste du att… ett av mina största intressen är att resa? Jag älskar att upptäcka världen, varmt klimat och att bara njuta utan några måsten! Efter gymnasiet har jag flera planerade resor, som jag verkligen ser fram emot!

#MyPStory
Jag har haft psoriasis sen 2010 ungefär, och fick mitt värsta skov 2013, när jag var 14 år gammal. Den har påverkat mig otroligt mycket. Jag har behövt arbeta konstant med min självkänsla, som stundtals har varit nästintill obefintlig. På grund av det har jag undvikit en del sociala sammanhang och haft täckande kläder, istället för sådant jag velat ha på mig egentligen. Det har påverkat min skolgång då jag har stressat väldigt mycket på grund av psoriasisen, som om tonåren i sig inte var stressiga nog.

Med åren har det blivit bättre, jag har genom Ung med Psoriasis träffat andra jämnåriga i samma sits, och fått vänner som betyder så otroligt mycket för mig. Klimatvården är en av de bästa sakerna som hänt mig. Jag är mer öppen med min psoriasis nu, och försöker fokusera på det positiva, hur stark jag har blivit och alla fina människor jag lärt känna på grund av min psoriasis. Anledningen till att jag blivit mer öppen med min psoriasis är att jag mött andra i samma situation och insett att det inte är något att skämmas över. Det jag gjort är att jag börjat prata om den, först med familj, sen vänner och till slut även bekanta.

Jag är ambassadör för att jag vill hjälpa de unga som blir negativt påverkade av sin psoriasis. Jag har själv varit i den sitsen och vet hur svårt det är, men vet också att det blir bättre! Jag hoppas att jag genom att berätta min historia ska kunna hjälpa andra unga psoriatiker att inte känna sig ensamma och nedstämda.

Till en början kan det vara skönt att bara prata med familjen och nära vänner om det. Och efter det börja prata med bekanta och visa det på sociala medier. Om det verkligen känns omöjligt att börja bli mer öppen kring psoriasisen, för att det kanske känns skamligt, så tipsar jag dessutom om att träffa en kurator/psykolog för att kunna få hjälp med det. Själv gick jag hos en kurator ett tag som hjälpte mig en bit på vägen till att bli mer öppen kring min psoriasis och att acceptera den. Det hjälper i längden.

 

Snabba Fakta
Ålder: 18
Bostadsort: Stockholm
Sjukdom: Guttat psoriasis
Följ mej:
@Lisajansons
Lisa tipsar

Mitt tips är att prata om psoriasisen, och försöka i så stor utsträckning som möjligt att inte dölja den, även om det känns jobbigt. Att prata om sjukdomen normaliserar den, psoriasisen blir en del av vardagen och blir därför lättare att acceptera och leva med.