Psoriasis är en inflammatorisk systemjukdom som både kan drabba huden och lederna. Det kan vara tufft att leva med psoriasis då sjukdomen påverkar livet på många sätt. De fysiska besvären med fjällande och kliande hud är bara en del av problemet och många upplever även att sjukdomen påverkar självkänslan och begränsar vardagen. Det finns ca 300 000 personer i Sverige som har psoriasis. Man beräknar att drygt hälften får sjukdomen innan de fyller 25 år, vilket innebär att många unga lever med psoriasis.
Psoriasis börjar ofta som torra och fjällande utslag på huden. Det som syns på huden är bara en del av den inflammation som pågår i kroppen. Utslagen beror på en kraftig nybildning av hudceller som uppstår då immunsystemet angriper sig självt och gör att kroppen producerar hudceller snabbare än normalt. Man kan få psoriasis på många olika delar av kroppen, det vanligaste är armbågar, knän, i hårbotten och i hudveck. Sjukdomen går i skov, vilket innebär att man har perioder med mindre besvär som varvas med perioder när sjukdomen blossar.
Psoriasis kan inte botas men det finns många olika behandlingar som kan lindra sjukdomen och hjälpa dig leva ett bra liv. Vilken behandling som är mest lämplig för dig beror på vilken typ av psoriasis du har, hur omfattande sjukdomen är och hur den påverkar ditt liv. Behandlingen startar ofta med krämer, salvor, ljusbehandling och klimatvård. Vid svårare form av psoriasis används exempelvis tablettbehandling eller biologiska läkemedel som ges i form av injektioner (sprutor) eller infusion (dropp).
Det är väldigt individuellt hur man upplever sin sjukdom och därför är det viktigt att du har en bra kontakt med läkaren och berättar hur du mår och vilken typ av behandling och stöd du behöver.
Forskning har visat att det kan finnas ett samband mellan psoriasis och andra inflammatoriska sjukdomar. Det vanligaste problemet vid psoriasis är att man också får ledbesvär. Det finns även ett samband med andra inflammatoriska sjukdomar, exempelvis mag- och tarmsjukdomar (Chrons och Ulcerös Colit), inflammatoriska ögonsjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.
Psoriasisartrit är en inflammatorisk ledsjukdom som som sätter sig i leder och muskelfästen.
Man räknar med att ca 40 procent av alla som har psoriasis också får problem med lederna, vilket kan utvecklas till psoriasisartrit. Det vanligaste problemen vid psoriasisartrit är att man får svullna och onda fingrar och tår, men sjukdomen kan påverka alla leder i kroppen. Trötthet, smärta, stelhet, svullnad i och runt lederna är vanliga symtom på psoriasisartrit. Sjukdomen kan påverka vardagen på fler olika sätt beroende på vilka leder som berörs och hur svåra besvär man har.
Det finns flera olika behandlingar som kan minska smärta, svullnad och dämpa den inflammation i lederna som orsakar sjukdomen. Om man har psoriasisartrit är viktigt att få en diagnos och behandling så tidigt som möjligt för att begränsa skador på lederna. Om du har psoriasis och får problem med lederna är det viktigt att du berättar det för din läkare. Om problemen inte går över behöver du en remiss till en rematolog som är specialist på sjukdomar i lederna.