Liza

Jag heter Liza, är 24 år och har nyss tagit min lärarexamen och jag arbetar på en skola i Stockholm. Jag älskar att resa och umgås med vänner. Träning är också en viktig del av min vardag.

Visste du att:
Jag som 7-åring flyttade till Nya Zeeland med min familj. Jag gick i Nya Zeeländsk skola i 1,5 års tid vilket är en fantastisk erfarenhet.

#MyPStory
Jag var 17 år när jag fick min psoriasis i samband med en livskris. Jag var den enda i familjen, släkten och min vänskapskrets som hade psoriasis vilket gjorde att jag under en lång tid kände mig väldigt ensam. Jag fick lära mig att leva med sjukdomen på egen hand, givetvis med stöd från mina nära och kära, men all kunskap och erfarenhet av behandling osv har jag fått uppleva själv. Under mina första år med sjukdomen fanns det ingen som jag kunde, eller snarare vågade, dela mina känslor och upplevelser med. Jag kommer ihåg att jag kände mig smutsig och annorlunda.

Jag påverkas dagligen i form av bland annat klädval. Min psoriasis är inte så omfattande med den är väldigt svårbehandlad. Mina fläckar är väldigt tjocka, röda, fjällande och blöder lätt vilket gör att jag inte känner mig bekväm i en del kläder. Ofta, främst på vinterhalvåret, har jag väldigt mycket fjäll i hårbotten som kliar väldigt mycket vilket syns tydligt om jag har svarta eller mörka kläder på mig. Linnen och shorts väljer jag gärna bort om jag inte är helt utläkt, då det får mig att känna mig sårbar på grund av omgivningens reaktioner.

Den största utmaningen för mig är att hantera reaktioner från min omgivning. Jag har upplevt negativa bemötanden både genom blickar och kommentarer vilket gjort att jag dragit mig undan. Min utmaning är att inte låta dessa kommentarer påverka min självkänsla, mina val och mitt sätt att leva. Jag blir ofta bemött med frasen ”med det är ju bara fläckar”, vilket i sig kan ses som en positiv kommentar. Men för mig är psoriasis klåda, sveda, smärta och fjäll, så det är så mycket mer än bara fläckar.

Jag är ambassadör för att:
Jag vill engagera mig och vara med och göra skillnad. Jag vill dela med mig av mina upplevelser och erfarenheter av att leva med psoriasis och stötta andra ungdomar så som förbundet stöttat och hjälpt mig. Jag vill att fler ungdomar ska våga vara sig själva och visa sina fläckar.

Snabba Fakta
Ålder: 24
Bostadsort: Halmstad
Sjukdom: Psoriasis
Följ mej:
@Lizanystro
Liza tipsar

Mitt bästa tips är att smörja huden med vaselin eller mjukgörande på kvällen och sätta plastfolie över. Har du psoriasis på armar och/eller ben? Klipp då av ”tårna” på ett par strumpor och trä på armar eller ben så sitter plasten på plats hela natten!